tiistai 2. elokuuta 2011

Tällä hetkellä rakastan...

- Metrolinja ykköstä
Budapestin keltainen metrolinja on maailman toiseksi vanhin ja manner-Euroopan vanhin. Söpö pikkiriikkinen metrojuna kulkee aivan autotien alla. Asemat ovat siistejä, pieniä ja kauniita: seiniä koristavat kaakelit ja viininpunaiset asemien nimilaatat. Ennen jokaista pysäkkiä kaiuttimista kuuluu kaupungin julkisliikenteen merkkiääni: mitä hellyyttävin plimputus, joka kuulostaa ihan kasibittisen Nintendon peliääneltä. Asemalle pysähdyttyä kuuluu kovaääninen kellon räminä, ovet sulkeutuvat jäykästi paukahtaen ja juna lähtee kolisemaan kohti seuraavaa asemaa. Tykkään tästä metrosta niin paljon, että muutaman kerran olen istunut kyydissä päätepysäkiltä toiselle ihan vain puhtaasta riemusta.

- Kylmää kuivaa valkkaria
Vissiin täällä vähän eurooppalaistuu, kun joka päivä haluttaa juoda lasillinen viiniä, vai lieneekö lämmin kesä osasyynä huolestuttavaan viinahampaan kolotukseen. Hyviä viinejä saa täällä halvalla, ja tämän kesän muotijuoma fröccs on ehkäpä maailman virkistävin drinksu: ihan vain siis kivennäisvettä ja viiniä, parasta kuivasta roseviinistä tehtynä!

- Sateen pitämistä museoissa
Olen viettänyt sateisen viikonlopun taidemuseoissa pyörien. Kaunotaiteiden museossa oli mielenkiintoinen The Eight- näyttely, joka esitteli unkarilaisten fauvistien taidetta. Löysinpä samaisesta museosta myös muutaman Oskar Kokoschkan maalauksen, mutten kerennyt ihastella kuin ensimmäistä, kun vihainen museontyöntekijätantta tuli pälisemään jotain unkariksi ja hätisti minut pois näyttelytilasta vaikka olin maksanut lipusta. Lähestulkoon uskonnollisen harras kokemus oli pilalla :(

- Yksin kahvittelua
Kun menee yksin kahvilaan ilman läppäriä, iPodia tai kirjaa voi kuvitella olevansa vahva ja itsenäinen nainen. Toissapäivänä menin aamiaiselle Alexandra- kirjakaupan yläkerran ihastuttavaan kahvilaan. Vietin kahvilassa kaksi ja puoli tuntia. Söin herkullisen marenkileivoksen, katselin ihmisiä, ihastelin katon prameita freskoja sekä krumeluureja kultalamppuja ja join hyvää kahvia ja jättilasillisen tuorepuristettua appelsiinimehua. Jotenkin sitä tulee pöljällä tavalla tyytyväiseksi itsestään, kun tajuaa että tällaisistakin asioista voi nauttia yksin. Ehkä se on sitten sitä vapaudentunnetta.

- Poskisuudelmia.
Voisko olla ihanamman eurooppalaisempaa tapaa!

- Ukkosmyrskyjä
Toissa viikolla täällä oli rajuin myrsky jota olen ikinä nähnyt. Taivas salamoi tuntikausia ja ukkosen jyrinä helisytti kämppäni ikkunaruutuja kokonaiset kuusi tuntia. Mutta oli se vain jännää! Kävimme ajelulla kaupungin ulkopuolella ja näimme kaatuneita puita, romahtaneita kattoja ja tuulen mukana kulkeutuneita aidanpätkiä. Hui.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti